Schemagerichte begeleiding

Jaren geleden heb ik zelf de voordelen van schematherapie mogen ondervinden, maar wat is dat nou eigenlijk?

Schemagerichte begeleiding gaat om het onderzoeken van je eigen overtuigingen, gedachten en patronen. Deze zijn ontstaan gedurende jouw leven en maken samen de manier waarop je naar de wereld kijkt en hoe je met dingen omgaat. Veel van de patronen zijn gezond, maar sommige overtuigingen die je hebt zijn niet (meer) helpend of zelf belemmerend. Herken je bijvoorbeeld dat jij denkt dat het egoïstisch is als jij voor jezelf kiest terwijl iemand zijn best heeft gedaan voor jou? Of dat je de ander niet mag teleurstellen? Dat zelf iets kunnen altijd beter is dan hulp vragen? Dat er mensen zijn die altijd maar iets van jou willen en dat jij dat dan altijd doet, omdat het een kleine moeite is? Ook als je er zelf eigenlijk niets uithaalt.

Bij mij kwam er een punt dat ik niet meer met deze overtuigingen verder kon. Overtuiging die ik had opgebouwd in mijn jeugd, waar ik mee gedeald had toen ik volwassen werd, maar die mij nu in de weg stonden om gelukkig te zijn. Waardoor ik het gevoel had dat ik elke dag maar door moest gaan, zelfs als ik er geen drol aan vond. Dat was het moment dat ik mijn schema’s ben gaan onderzoeken. Herkennen, erkennen en andere keuzes maken.

Is schemagerichte begeleiding dan alleen voor mensen met een complexe jeugd? Of voor hen die iets traumatische hebben meegemaakt? Moet je volledig zijn vastgelopen voordat je schemagerichte begeleiding kunt oppakken? Nee helemaal niet!

Schemagerichte begeleiding is wat mij betreft goed voor iedereen, vooral als je in de een identiteit veranderende fase van je leven bent. En als je kinderen krijgt is dat automatische iets wat er gebeurt bij ons allemaal. Kinderen laten je zien wat je geeft en geven terug wat jouw overtuigingen zijn. Daarnaast zijn ze ook degene die je uitnodigen om na te denken over je overtuigen door vragen te stellen als: “Waarom doe je dat mama?” of “Waarom vind jij dat dan pap?”. Wat mij betreft is het krijgen van kinderen ook een mooi moment om jezelf onder de loep te nemen en te denken: “wat zijn de dingen die ik mijn kind wil meegeven” en dan bedoel ik niet alleen de normen en waarden, maar ook de standaarden, patronen en gedragingen in jullie gezin. En dat alles is gebouwd op de schema’s van de ouders/verzorgers.

Samen kunnen we ook jouw schema’s onderzoeken..